Medic Teachers | Платформа за онлайн медицински семинари и уебинари

Tийнейджърите общуват по-свободно с ОПЛ, отколкото със специалисти

Здравословните проблеми в тийнейджърска възраст бяха обсъдени на XVIII Национална педиатрична научно-практическа конференция „От симптома към диагнозата“, която традиционно се проведе в Бургас на 15-16 септември под ръководството и организацията на д-р Жени Стоичкова и Бургаското педиатрично дружество, както и под егидата на Българска педиатрична

четвъртък, 19 авг
Image

Здравословните проблеми в тийнейджърска възраст бяха обсъдени на XVIII Национална педиатрична научно-практическа конференция „От симптома към диагнозата“, която традиционно се проведе в Бургас на 15-16 септември под ръководството и организацията на д-р Жени Стоичкова и Бургаското педиатрично дружество, както и под егидата на Българска педиатрична асоциация (БПА).

Всяка година на Конференцията представяме определен проблем, който разискваме. Това е емблемата на нашето мероприятие и каним известни, утвърдили се специалисти от университетски клиники да ни гостуват и изнесат свои презентации. Те са най-вече представители на Катедра по Педиатрия в медицинските университети на Варна, София и Пловдив,” разказа пред Здравен навигатор организаторът на събитието д-р Жени Стоичкова.


Един от основните лектори на конференцията и модератор на първата сесия проф. д-р Мира Бошева заяви, че е време вече да се въведе отделна специалност „Патология на юношеството”, която по нейните думи Европейската асоциация по педиатрия вече е подела като инициатива.


Как избрахте темата на Конференцията, д-р Стоичкова?

Майка съм на тийнейджър и той прави проект за тийн-общността в Бургас и тогава се замислих, че подрастващите остават малко встрани от погледа на активно работещия педиатър и ОПЛ, и специфичните особености, която има тази възраст, не са приоритет в напреднатия им работен ден. Така взех решение да събера колеги от най-различни подспециалности на педиатричната медицина с опит в тази възраст, и се получи много интересно събитие. За първи път имаме сесия за медицински сестри, които работят в училищата.


На срещата присъстваха рекорден брой участници, между които Председателят на БПА проф. д-р Владимир Пилософ. Тенденция на събитието в последните години е броят на присъстващите да расте с всяка година. Научната програма беше представена в 4 пленарни заседания, а разискваните теми бяха в областите: ендокринология, нефрология, кардиология, неврология, УНГ, дерматология, алергология, пулмология, токсикология, гастроентерология, имунология, онкология, ревматология, психология и психиатрия.


Лесно ли се вкарва тийнейджър в лекарски кабинет, д-р Стоичкова?

Откакто работи системата на личните лекари (ОПЛ), специалистите се познават с тийнейджърите от малки и между тях комуникацията не е толкова трудна. Труден е моментът, когато подрастващите трябва да отидат на специалист. В действителност има специфичност в начина на общуване с пациента и това е добре да бъде отигравано на подобни срещи, защото понякога „лекарските грешки” са производни на недобрата комуникация. И тук обществото също трябва да ни помага, за да може двата комуникационни процеса на подрастващите – с родителите и лекарите, да вървят в синхрон.

Очаквайте интервюта с лектори по представени от тях теми и проблеми, както и презентациите на някои от водещите компании във фармацевтичната индустрия.

 

 

Проф. д-р Бошева


Още статии и новини

Image
понеделник, 24 авг
Приложение на антихистамини сред детската популация с алергичен ринит
Прочети още
Image
понеделник, 24 авг
Роля на микронутриентния статус при жени с репродуктивни проблеми
Прочети още

Готови ли сте за медицински онлайн обучения чрез уебинари?

Предстоящи събития
Ние използваме бисквитки за да ви предоставим перфектно преживяване на нашия уеб сайт. Повече информация.